Včelovina
Za nepochybne originálnym názvom sa skrýva klasická slovenská medovina. Možno výraz „klasická medovina“ nie je práve ten najvhodnejší. Firma Včelco zo Smoleníc, ktorá ju vyrába, sa od počiatku rozhodla ísť vlastnou cestou. Odlíšenie názvu bolo len jedným z logických krokov, avšak Včelovina sa odlišuje niekoľkými špecifikami. Smolenickí medovinári sa o svoju medovinu starajú ako o to najlepšie víno. Samozrejmosťou je riadené kvasenie pri nízkych teplotách, a tak, ako sú najlepšie vína často zložené z viacerých odrôd, aj Včelovina je vlastne kupážou z rôznych druhov medu. Tradičné slovenské medy ako slnečnicový, lipový a repkový tvoria základ tejto majstrovskej medoviny, v ktorej cítiť čistú chuť včelieho plástu. Tie najlepšie a najkomplexnejšie vína zvyčajne vyzrievajú v barikových sudoch. Aj niektoré vyvolené šarže Včeloviny vyzrievajú v 225-litrových dubových sudoch, presne takých istých, v akých zreje aj víno. Nech už dáte prednosť ktorejkoľvek Včelovine, či už Originál, Špeciál alebo Barrique návštevu výrobne v Smoleniciach si rozhodne nenechajte ujsť. Tunajší medovinári totiž v nej skrývajú najrôznejšie špeciality. Či už je to niekoľkoročná archívna Včelovina , alebo napríklad tie barikové. Do predaja sa dostáva iba jeden druh barikovej Včeloviny, no v Smoleniciach ich môžete ochutnať hneď niekoľko. Včelovina tu vyzrieva v nových barikových sudoch, ale aj v sudoch, ktoré predtým slúžili na niečo úplne iné – napríklad americkú whisky. Včelovina, ktorá v nich vyzrieva, do seba absorbuje pohladenie nápoja, ktorý v sude vyzrieval pred ňou a získa tak ďalší rozmer. Nezabudnite však ochutnať najmä Včelovinu Špeciál – „Najlepšiu medovinu sveta“. Tento titul získala na nedávnom svetovom kongrese včelárov Apimondia, čím korunovala viacnásobné predošlé medzinárodné úspechy Včeloviny a smolenických medovinárov.

Kontakt
Včelovina
Továrenská 10A
919 04 Smolenice
GPS súradnice:
N 48.510293106 / E 17.437003255