Okres Trnava

Trnava a jej okolie leží na šírych poliach Trnavskej pahorkatiny, ktorú chráni malebný hrebeň Malých Karpát a rieka Váh. Kraj širokých zaoblených chrbtov smerujúcich na juhovýchod a plochých plytkých doliniek, nazvaných poeticky úvalinami, osídľoval človek už od dávnych vekov. Ľudí sem priťahovala najmä úrodná sprašová Trnavská tabuľa s mierne zvlneným povrchom a množstvom malých potôčikov pritekajúcich z Malých Karpát. Tie, aj keď sú pomerne nízky pohorím, pôsobia od juhu a východu mohutným dojmom. Dolný tok Váhu dal širokému územiu okolo neho označenie dolné Považie.


Cesta po hrebeni Malých Karpát

Trnava a jej okolie – to je aj vstupná brána do východných regiónov Slovenska. Hlavná dopravná tepna Slovenska vychádzajúca z Bratislavy sa južne od Trnavy vetví na severovýchodnú líniu vedúcu do Žiliny a Prešova a na východnú líniu, ktorá prechádza cez Nitru do Banskej Bystrice a Košíc.

Aj z turistického hľadiska je kraj okolo Trnavy veľmi pestrou a vyhľadávanou oblasťou. Osobitosť historického centra Trnavy umocňujú prírodné atraktivity predovšetkým v malebnom prostredí Malých Karpát. Ich najcennejšiu časť chránia v rámci Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Častým cieľom výletov a peších turistických trás v okolí Trnavy sú hrady. Vznikli v 13. storočí pri významnej obchodnej Českej ceste, ktorá spájala Čechy a Moravu s Uhorskom.


Zrúcaniny hradu Dobrá voda

Na ceste z Trnavy do Malých Karpát len pár kilometrov severne od Trnavy leží obec Dolná Krupá, ktorej pýchou je klasicistický kaštieľ Brunswickovcov z rokov 1793 a 1794 s rozľahlým anglickým parkom. Symbolom kraja východne od Malých Karpát je víno. Pod úpätím Malých Karpát ležia vinohradnícke obce Dolné OrešanyHorné Orešany známe výborným červeným vínom. Vedie cez ne Malokarpatská vínna cesta, ktorá ponúka príjemné posedenie v typických malokarpatských vinárňach a viechach rozsiatych v jednotlivých obciach. Tradícia vinohradníctva a vinárstva a gurmánske špeciality sú príťažlivým artiklom pre širokú vrstvu záujemcov. Severnejšie ležiace Smolenice ponúkajú až niekoľko turistických atrakcií. Najväčšou z nich je „rozprávkový“ Smolenický zámok, ktorý patrí k najkrajším romantickým stavbám na Slovensku. Pozoruhodná je aj jaskyňa Driny, ktorá je jedinou verejnosti prístupnou jaskyňou na západnom Slovensku. Prírodnou dominantou okolia Smoleníc je najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby (767 m), od ktorého nie je ďaleko ani k malebnej zrúcanine hradu Ostrý Kameň. Aj neďaleká obec Dobrá Voda je nádherne položená pod rozvalinami rovnomenného hradu. Susedné Dechtice s románskym kostolom z roku 1172 sú známe aj vďaka romantickej zrúcanine Kláštora sv. Kataríny.


Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny

Východne od Trnavy leží obec Brestovany, ktorej dominantou je klasicistický kaštieľ. Najstaršou a najhodnotnejšou pamiatkou v Križovanoch nad Dudváhom južne od Brestovian je románska rotunda pochádzajúca pravdepodobne z obdobia pred rokom 1246. Dávnou históriou dýcha aj neďaleká obec Majcichov, kde v období Veľkej Moravy existovalo významné veľkomoravské hradisko, ktorému podliehali aj osady na území Trnavy. V susedných Voderadoch je zasa zaujímavou architektonickou pamiatkou neskorobarokovo-neoklasicistický kaštieľ.

Pozývame Vás na návštevu kraja okolo Trnavy, kraja s bohatou históriou a množstvom prírodných a kultúrnych zaujímavostí, ktoré očaria každého milovníka turistiky.

 
 
 

Čo sa deje v regióne
apríl 2024
0PO 0UT 0ST 0ŠT 0PI 0SO 0NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Ubytovanie na mieru